Skip to main content

Είναι προφανές ότι το Photoshop έχει αλλάξει την ιστορία της ψηφιακής φωτογραφίας και την πρακτική της. Πριν από αυτό το λογισμικό, χρειαζόταν εξαιρετική υπομονή για να προχωρήσουμε στην ψηφιακή φωτογραφία. Για να τραβήξετε κάτι αξιοσημείωτο, μια κάμερα έπρεπε να μεταφέρεται παντού. Αυτό άλλαξε ακαριαία με την εφεύρεση του Photoshop. Αν συναντήσετε μια δελεαστική εικόνα σήμερα, θα σας ενθουσιάσει, αλλά η δεύτερη σκέψη σας είναι πάντα, «Αυτό πρέπει να γίνει Photoshop».

Το 2021 το Photoshop έκλεισε τα 33. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σημειωθούν για την επιρροή του στον κόσμο της φωτογραφίας. Δεν άλλαξε μόνο το παιχνίδι αλλά και το πώς βλέπουμε τον κόσμο. Οι ψηφιακοί καλλιτέχνες και οι χειριστές ξέρουν πώς να τραβούν ένα κανονικό στιγμιότυπο και να το μεταμορφώνουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικό.

Πριν από την Ψηφιακή Χειραγώγηση Φωτογραφιών

Αρκετοί αιώνες σκληρής δουλειάς οδήγησαν στην ενίσχυση των εφέ της φωτογραφίας. Αυτές οι αλλαγές θεωρούνται πλέον μια μορφή τέχνης.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε η ιδέα, η χειραγώγηση φωτογραφιών άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως από καλλιτέχνες και φωτογράφους. Το κόλπο που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι φωτογράφοι στις πρώτες μέρες ήταν η χρήση διπλής έκθεσης για να συνδυάσουν διαφορετικά αρνητικά σε ένα και να δώσουν στη φωτογραφία μια νότα χιούμορ.

Photoshop

Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα, αυτή είναι μια αρκετά στοιχειώδης χρήση χειραγώγησης, αλλά η ταχύτητα με την οποία χρησιμοποιήθηκε αυτό το νέο σύστημα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα. Η χειραγώγηση φωτογραφιών σύντομα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στην αρχιτεκτονική χαρτογράφηση, το concept design, το μάρκετινγκ και ακόμη και την απλή φωτογραφία.

Ο εμπορικός τομέας έκανε μια περιουσία από αυτόν τον εξοπλισμό, κάνοντας αρκετά προϊόντα σε διαφημίσεις και ενημερωτικές διαφημίσεις να φαίνονται καλύτερα από ό,τι ήταν.

Η Αρχή του Photoshop

Το Photoshop κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980. Σύντομα έγινε το κύριο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας που μπήκε στη φωτογραφία. Οι αρχικές εκδόσεις ήταν αρκετά μέτριες σε σύγκριση με τις σημερινές. Υπήρχαν μόνο βασικά φίλτρα και τροποποιήσεις εικόνας και δεν υπήρχε υποστήριξη επιπέδου. Υπήρχε ακόμα κάποια ουσιαστική ευελιξία όταν σχετιζόταν με την παραδοσιακή ανάπτυξη φωτογραφιών που λάμβανε χώρα στα dark rooms.

Σύντομα, το Photoshop πρόσφερε σε δημιουργούς, εικονογράφους και φωτορεπόρτερ το όργανο της επιλογής για να αφήσουν το στίγμα τους. Εκτός από την προσαρμογή και τη χειραγώγηση φωτογραφίας, η σημασία του Photoshop είναι τόσο πρακτική όσο και ιστορική.

Η ανάπτυξη και η χρήση του έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και έχει βοηθήσει στην επεξεργασία και την εξοικείωση εκατομμυρίων διαφορετικών τεχνικών φωτογραφίας σε όλο τον κόσμο. Άνοιξε το μυαλό των ανθρώπων για περισσότερα και επέτρεψε την εισαγωγή ανανεωμένων αντιλήψεων και εφευρετικών εκφράσεων.

Μια Νέα Προοπτική

Οι φωτογραφίες που επεξεργάστηκαν στο Photoshop μπορούν να διαταράξουν την πραγματικότητα και τον τρόπο που την βλέπουμε. Είτε αλλάζει πτυχές ανθρώπων, τόπων ή πραγμάτων, υπάρχει ένα ορισμένο ποσό δημιουργικότητας και χρόνου που αφιερώνεται σε αυτές τις αλλαγές. Παίρνετε μια νέα προοπτική του κόσμου.

Πριν από το Photoshop, ο χειρισμός ψηφιακών φωτογραφιών βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε ακριβά μηχανήματα και επιδέξιο προσωπικό παραγωγής. Το Photoshop έχει άρει αυτόν τον μεγάλο φόρτο εργασίας και τους υπερβολικούς περιορισμούς και έχει επιφέρει πολλές σημαντικές αλλαγές στη συμβατική φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες δεν είναι απλώς τεκμηρίωση του περιβάλλοντός μας. Επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να εκφράσουν τις αντιλήψεις τους για τη ζωή. Με το Photoshop, αυτό το όραμα μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να ταιριάζει με το συγκεκριμένο γούστο ενός φωτογράφου στο μήνυμα που θέλει να στείλει στον κόσμο.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους το Photoshop άλλαξε πτυχές της φωτογραφίας.

Η Εμφάνιση των Μοντέλων

Οι σταρ του Χόλιγουντ και τα μοντέλα μόδας δεν μοιάζουν πια με αληθινούς ανθρώπους. Όταν βλέπεις τα έντονα αλλοιωμένα πρόσωπά τους στα περιοδικά, το δέρμα και οι καμπύλες τους είναι τέλειες από κάθε άποψη. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ομορφιά ισούται με την τελειότητα.

Το Photoshop οδήγησε την ομορφιά να γίνει ένας μη ρεαλιστικός στόχος και, ενώ δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το λογισμικό για αυτό το δυναμικό κοινωνικό ζήτημα, συνέβαλε σημαντικά.

Η εμφάνιση ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει δραστικά μέσω του Photoshop για να φτάσει σε ένα ανέφικτο πρότυπο ομορφιάς. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από επιμήκυνση του λαιμού και των ποδιών μέχρι το κόψιμο των πλευρών, ή το ανασήκωμα των ζυγωματικών, το γέμισμα των μαλλιών και την αλλαγή του χρώματος του δέρματος.

Εικόνες Πολυμέσων

Κάθε φορά που κοιτάτε μια εκπληκτική εικόνα, η πρώτη σας αντίδραση είναι: “Ουάου, αυτό είναι καταπληκτικό!”

Ωστόσο, η τελειότητα της εικόνας σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο ακριβής είναι σε σύγκριση με την πραγματική ζωή. “Πρέπει να έχει γίνει φωτογραφία!” είναι αυτό που λένε οι περισσότεροι τώρα. Η αντίληψη των εικόνων πολυμέσων έχει διαμορφωθεί από τη χρήση του Photoshop με τη χρήση χρωμάτων και την επεξεργασία για να γίνουν τα γραφικά πιο όμορφα και άξια προβολής.

Το πρόβλημα με τους οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο που το κάνουν αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν συνολικά κριτήρια για το πόσο μπορούν να επεξεργαστούν οι νέες φωτογραφίες. Κάθε εκδοτικό γραφείο έχει διαφορετική οπτική, αλλά τα περισσότερα από αυτά επιλέγουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερα, κάτι που αλλάζει εντελώς την κουλτούρα της φωτογραφίας.

Photoshop

Διαφημίσεις

Ο κλάδος της διαφήμισης έχει αλλάξει εντελώς λόγω της χειραγώγησης της εικόνας. Το να κοιτάς ένα περιοδικό σημαίνει ότι συναντάς δεκάδες διαφημίσεις που έχει γίνει χρήση Photoshop.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που συνήθιζαν να προβάλλουν διαφημίσεις με κείμενο και να προσλαμβάνουν φωτογράφους για να τραβούν φωτογραφίες καλής ποιότητας, έχουν μια εύκολη διέξοδο. Για παράδειγμα, εάν οι εταιρείες χρειάζονται κάποιον να σχεδιάσει ένα λογότυπο, μπορούν τώρα απλώς να πληρώσουν κάποιον για να κάνει τη διαφήμισή του σε Mac ή υπολογιστή. Το Photoshop έχει προσφέρει στη διαφημιστική επιχείρηση πιο ανθηρή επιχείρηση με το ήμισυ του φόρτου εργασίας από πριν.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που συνήθιζαν να προβάλλουν διαφημίσεις με κείμενο και να προσλαμβάνουν φωτογράφους για να τραβούν φωτογραφίες καλής ποιότητας, έχουν μια εύκολη διέξοδο. Για παράδειγμα, εάν οι εταιρείες χρειάζονται κάποιον να σχεδιάσει ένα λογότυπο, μπορούν τώρα απλώς να πληρώσουν κάποιον για να κάνει τη διαφήμισή του σε Mac ή υπολογιστή. Το Photoshop έχει προσφέρει στη διαφημιστική επιχείρηση καλύτερα αποτελέσματα με το ήμισυ του φόρτου εργασίας.

Social Media

Από την πλήρη εξαγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το Photoshop βρήκε μια νέα οδό για αλλαγή. Το ιογενές περιεχόμενο, όπως τα memes, έχει γίνει μια γενική πηγή ψυχαγωγίας. Το Photoshop χρησιμοποιείται για την επιμέλεια αυτών των εικόνων και των βίντεο κινούμενων σχεδίων.

Φυσικά Τοπία

Η παρακολούθηση καναλιών όπως το Planet Earth στο Discovery Channel άλλαξε τον τρόπο που βλέπετε τα φυσικά τοπία του κόσμου. Ναι, υπάρχουν πολλά όμορφα μέρη σε όλο τον πλανήτη με μερικά άγρια ​​και συναρπαστικά όντα.

Ωστόσο, το Photoshop επέτρεψε στους καλλιτέχνες να γίνουν ακόμα πιο δημιουργικοί με τη φύση. Η φωτογραφία παρουσιάζει νέα είδη και τοπία που δεν είναι καν αληθινά και μπορεί να μην υπάρξουν ποτέ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο